Skip to content

Projekt prekogranične suradnje – Unaprjeđenje inovacija za zavarivanje putem umjetne inteligencije (AI-WELD)

U prostorijama CEKOM-a za napredno inženjerstvo potpisan je Ugovor o sufinanciranju između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te tvrtke CEKOM NING d.o.o. za projekt prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije pod nazivom Unaprjeđenje inovacija za zavarivanje putem umjetne inteligencije (AI-WELD). Projekt je sufinanciran kroz natječaj Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Srbija 2021. – 2027., a uključuje suradnju s Istraživačko – razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije.

Ukupna vrijednost projekta je 390.788,00 EUR; dok bespovratna sredstva iznose 332.169,80 EUR; a što predstavlja intenzitet sufinanciranje od 85%. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a specifični cilj projekta AI-WELD je razvijanje i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te usvajanje naprednih tehnologija kroz korištenje znanja, kreativnosti i najsuvremenije tehnologije za razvoj pametnih rješenja za zavarivanje unutar okruženja pametne proizvodnje. Projekt će razviti funkcionalni sustav kontrole zavarivanja baziran na umjetnoj inteligenciji koji će povećati kvalitetu metode zavarivanja koja se trenutno koristi u prekograničnom području. Oba projektna partnera u sklopu projekta AI-WELD nabavit će suvremenu opremu koja uključuje kolaborativne robote, sustav računalnog vida, radne stanice za edukaciju, industrijska računala i sl.; a što će znatno doprinijeti istraživačkim kapacitetima tvrtki partnera.

Na potpisu ugovora ispred MRRFEU sudjelovao je Državni tajnik Domagoj Mikulić te je nakon potpisa ugovora obišao zgradu i strojni park CEKOM-a i izrazio svoje zadovoljstvo postojanjem ovakvog suvremenog istraživačkog centra u regiji Slavonije te istaknuo doprinos koji Centar ima za privatne tvrtke iz naše regije te za educiranje novih visokoobrazovanih kadrova. Zadovoljstvo nam je istaknuti da je osim naše tvrtke ugovor o sufinanciranju kroz isti natječaj potpisan i sa tvrtkom IPNG d.o.o. i ovim putem im čestitamo te vjerujemo kako ćemo zajedno dati veliku podršku i doprinos u tehnološkoj transformaciji proizvodnih sektora.