Laboratorij za 3D tehnologije

U svijetu ubrzanog tehnološkog razvoja, gdje se granice inženjerskih inovacija neprestano pomiču, Laboratorij za brzu izradu prototipa i reverzibilni inženjering predstavlja bastion naprednog inženjeringa. 

Fokusirani na aditivne tehnologije budućnosti, laboratorij koristi visoko – tehnološki DMG MORI SLM 12 Printer za metal, omogućavajući aditivnu proizvodnju metalnih dijelova s nevjerojatnom preciznošću i kompleksnošću. Ovaj 3D printer ne samo da otvara vrata nevjerojatnoj slobodi u oblikovanju, već predstavlja ključnu komponentu u stvaranju inovacija koje transformiraju industrijski pejzaž. Generativni dizajn, drugi ključni stup laboratorija, predstavlja spoj umjetnosti i inženjeringa. Laboratorij stvara inovativne oblike koji nisu samo estetski privlačni, već optimiziraju performanse i funkcionalnost proizvoda.

Ova sinteza kreativnosti i inženjerske stručnosti pruža novo svjetlo na pristup dizajnu. Uz to, laboratorij igra ključnu ulogu u području reverzibilnog inženjerstva. Ovaj pristup ne samo da produžuje životni vijek i optimizira performanse, već postavlja standard za održivost u modernim industrijskim praksama.

DMG MORI SLM 12, 3D printer za metal

Dosegnuvši vrhunac aditivne proizvodnje metala, DMG MORI  SLM 12 printer za metal predstavlja esenciju inženjerske snalažljivosti u modernom dobu. Njegova sposobnost stvaranja metalnih dijelova s nevjerojatnom preciznošću i kompleksnošću otvara put prema revolucionarnim primjenama u raznim industrijama.

Jedno od fascinantnih područja primjene je aeroindustrija, gdje se ovaj printer koristi za proizvodnju laganih komponenata. Ovako stvoreni dijelovi nisu samo iznimno otporni, već doprinose značajnom smanjenju težine zrakoplova. Ovaj aspekt ima dubok utjecaj na performanse letjelica, poboljšavajući njihovu učinkovitost i smanjujući potrošnju goriva.

U medicinskoj industriji, DMG Mori SLM 12 odražava svoj potencijal kroz personalizaciju implantata s visokom preciznošću. Sposobnost stvaranja prilagođenih rješenja omogućuje kirurzima i inženjerima da zadovolje individualne potrebe pacijenata, postižući optimalne rezultate u medicinskim intervencijama.

Uz to, ovaj printer predstavlja ključnu kariku u svijetu istraživanja i razvoja, potičući inovacije u materijalima i dizajnu. Njegova sloboda oblikovanja često vodi do stvaranja struktura koje bi bile nezamislive tradicionalnim metodama. Time se ne samo da se proširuju granice mogućnosti u inženjeringu, već se i postavljaju nove norme u pristupu proizvodnji.

Agie Charmilles CUT E 350 EDM – erozimat

Nije samo instrument preciznog rezanja metala, već umjetnost transformacije sirovog materijala u složene i funkcionalne komponente.Njegove tehničke karakteristike ne samo da omogućuju preciznost, već i postavljaju temelj za revolucionarnu primjenu u različitim industrijama.

U alatnoj industriji, ovaj erozimat koristi se za izradu složenih alata visoke preciznosti. Sposobnost postizanja minimalne brzine rezanja od npr. 0.1 mm/min i iznimne tolerancije rezanja od npr. ±0.005 mm osigurava da alati budu ne samo izuzetno precizni, već i dugotrajni u zahtjevnim proizvodnim okruženjima.

U automobilskoj industriji, Agie Charmilles CUT E 350 omogućuje proizvodnju prototipova i dijelova s kompleksnim geometrijama. Njegova sposobnost oblikovanja metala s visokom preciznošću pridonosi inovacijama u konstrukciji vozila, poboljšavajući performanse i sigurnost. Ovaj erozimat također igra ključnu ulogu u održavanju i poboljšanju postojećih proizvoda kroz reverzibilno inženjerstvo. Analizom i optimizacijom postojećih komponenata, omogućava produženje životnog vijeka i poboljšanje učinkovitosti, čime postavlja temelje održivosti u modernim proizvodnim praksama.

U cijelosti gledano, Agie Charmilles CUT E 350 EDM erozimat nije samo tehnološko čudo; on je kreator funkcionalnih umjetničkih djela od metala čime pridonosi evoluciji industrije i inženjerske izvrsnosti.

Ova sofisticirana oprema nije samo tehničko dostignuće; ona predstavlja temelj na kojem gradimo inženjerske vizije.

DMG Mori SLM 12 i Agie Charmilles CUT E 350 zajedno tvore dinamičan tandem, omogućavajući nam da istražujemo i razvijamo revolucionarne koncepte koji mijenjaju način na koji razmišljamo o proizvodnji. S njihovom moći i preciznošću, otvaramo vrata budućnosti inovacija u kojoj su mogućnosti neograničene.

Tehničke specifikacije strojeva:

DMG Mori LASERTEC SLM 12:

Lasertec SLM 12 je 3D printer za metal koji pomoću tehnologije selektivnog laserskog taljenja stvara funkcioinalne čvrste predmete od praha metalnih legura.

  • Radni volumen 125mm x 125mm x 200mm
  • Fiber laserski sustav snage 400W
  • Minimalna debljina sloja izratka 25 µm
  • Rad u zaštitnoj atmosferi argona 5.0
  • Podržani materijali: gotovo svi poznati metali i metalne legure, kao što su nehrđajući čelik 1.4404, alatni čelik 1.2709, aluminijske legure, titanske legure, bakar i bakrene legure i dr.

Agie Charmilles CUT E 350 erozimat:

CUT E 350 je industrijski stroj koji pomoću tehnologije elektroerozije s tankom čeličnom žicom reže gotovo sve vrste metala

  • Maksimalne dimenzije obratka 820mm x 680mm x 250mm
  • Maksimalna masa obratka 400kg
  • Površinska hrapavost reza (Ra) 0.14µm
  • Promjeri žice za rezanje od 0.15 – 0.30 mm
  • Kapacitet spremnika deionizirane vode 760 L