Laboratorij za visokobrzinsku obradu

CEKOM-ov visokobrzinski laboratorij tehnološki je najnapredniji laboratorij u regiji, te je isključivo namijenjen operacijama obrade odvajanjem čestica. U laboratoriju se nalaze dva CNC stroja proizvođača DMG Mori. DMG Mori je njemačko-japanski proizvođač tehnološki naprednih strojeva. Odlikuje ih premium kvaliteta izrade i preciznost tijekom obrade.

DMG Mori HSC20 Linear 

Glodalica specijalne izrade s visokim brojem okretaja. Fischerova špindla se okreće na 40 tisuća okretaja i odlikuje se visokim performansama obrade. HSC20 Linear je stroj namijenjen izradi finih i preciznih komada kao što su kućišta satova, kalupi dentalnih proteza, kalupi za procese proizvodnje plastičnih komada injekcijskim prešanjem, te specijalni dijelovi za aero i svemirsku industriju. Zbog velike preciznosti i malih gabarita ova glodalica jako je osjetljiva na temperaturne promjene, pa je i laboratorij opremljen klimatizacijskim sustavom koji osigurava konstantnu temperaturu tijekom cijele godine.

Glodalica koristi HSK E-40 prihvate alata koji su po svojoj konstrukciji potpuno simetričnog cilindričnog oblika. Stezanje takvih prihvata je moguće samo pomoću vakuuma. Zbog visokog broja okretaja prihvati alata moraju biti savršeno balansirani kako se ne bi oštetila Fischerova špindla. Na ove prihvate alata postavljaju se „shrink fit“ držači alata koje je potrebno ugrijati kako bi se postavio odgovarajući alat i osigurao čvrst i siguran spoj između držača i alata. Za ovaj zahtjev se brine uređaj za indukcijsko stezanje alata PWB Tool Shrink Evo. PWB je švicarski proizvođač opreme i tehnike potrebne za visoko tehnološke strojeve poput HSC20 Linear.

DMG Mori CLX 550 v6 

„State of the art“ tokarilica opremljena sa glavnim vretenom i kontra vretenom, touretom sa 12 mjesta za klasične i pogonjene alate, linetom, te s Y i C osi na oba vretena te mjernom letvom za umjeravanje alata na stroju. Glavno vreteno stroja odlikuje se snagom elektromotora od 33 kW i 3250 min-1 okretaja, dok je kontra vreteno nešto slabije s 32 kW i 4000 min-1 okretaja. Softverski je tokarilica opremljena sa brojnim funkcijama, a neke od njih su automatsko prihvaćanje komada između 2 vretena, korištenje kontra vretena kao konjic i slične funkcije.

Posebnost kod ove tokarilice je mogućnost obrade komada do 1,1 m duljine, te Ø250 mm. Glavno i kontra vreteno opremljeni su sa Schunkovim steznim glavama.

Programiranje strojeva se vrši u softveru ESPRIT i Autodesk Fusion 360 sa Machining ekstenzijom, a izrada 3D CAD modela u softverima Solidworks i Autodesk Fusion 360.

Uz dva CNC stroja laboratorij je opremljen sa zasebnim uređajem za mjerenje alata koji je u mogućnosti izmjeriti te prenijeti informacije o dimenzijama na oba DMG Mori stroja. Radi se o uređaju tvrtke Haimer, model UNO 20|40. Uređaj se odlikuje visokom mikronskom preciznošću, te profinjenim ručnim i automatskim komandama. Osim mjerenja, s uređajem je moguće pregledati stanje reznih oštrica pomoću instalirane kamere i saznati više informacija o stanju reznih oštrica te uzroku njihovog oštećenja.

Laboratorij je u mogućnosti ponuditi usluge strojne obrade za sljedeće materijale: sve vrste čelika, aluminij, titan, bakar, mesing, inkonel i plastika.

Voditelj laboratorija je magistar inženjer strojarstva te je na raspolaganju za razmjenu informacija i znanja u vidu edukacija ili istraživanja u svrhu razvoja proizvoda.

Tehničke specifikacije strojeva:

DMG Mori CLX 550 v6 tokarski obradni centar:

Tokarski obradni centar opremljen je sa C osi, kontra vretenom, Y osi i pogonjenim alatima i integriranom linetom. Obradni centar koristi VDI 40 prihvat alata sa Trifix sustavom pogonjenih alata. Stroj je opremljen sa Schunkovim glavama za stezanje na glavnom i kontra vretenu.

 • Maksimalni promjer komada na glavnom vretenu: Ø315 mm
 • Maksimalni promjer komada na kontra vretenu: Ø250 mm
 • Hod X osi: 300 mm
 • Hod Y osi: +/- 60 mm
 • Hod z1 osi: 1200 mm
 • Hod z3 osi: 1190 mm
 • Razmak između čela glavnog i kontra vretena: 1485 mm

DMG Mori HSC 20 Linear 5 – osna glodalica:

5 – osna glodalica sa linearnim motorima za povećanu preciznost rada. Maksimalni broj okretaja stroja iznosi 42000 min-1 okretaja. Glodalica koristi HSK-E 40 prihvat alata i kružni radni stol promjera Ø250 mm. Mogućnost hlađenja komada emulzijom i/ili zrakom kroz vreteno. Stezanje cilindričnih i prizmatičnih komada do 10 kg.

 • Hod X osi: 200 mm
 • Hod Y osi: 220 mm
 • Hod Z osi: 280 mm
 • Maksimalni promjer alata: Ø20 mm
 • Maksimalni promjer stezanja cilindra: Ø148 mm
 • Maksimalni otvor stezne naprave za prizmatične komade: 180 mm
 • Maksimalna nosivost stola: 15 kg