Laboratorij za automatizaciju i robotiku

Laboratorij za robotiku, smješten u sklopu Centra kompetencija za napredno Inženjerstvo. Naša misija je poticanje istraživanja, razvoja i obrazovanja u području robotike, pružajući vrhunske resurse za inovacije i tehnološki napredak. Laboratorij se sastoji od četiri jedinice od čega su dvije usmjerene i opremljene za edukaciju dok su druge dvije usmjerene za istraživanje i razvoj.

Edukacijska Ćelija FANUC EDU 4

Prva u nizu je Edukacijska Ćelija FANUC EDU 4 koja uključuje industrijskog robota FANUC ER4-iA. Ovaj svestrani robot ima maksimalnu nosivost od 4 kg, te doseže 550 mm i ponavlja pokrete s preciznošću od impresivnih ± 0,01 mm. Kontrolira se pomoću suvremenog R-30iB Mate Plus kontrolera, pružajući napredne mogućnosti programiranja. Osim toga, opremljen je vizualnim sustavom Fanuc IR Vision 2D, dodatno poboljšavajući njegovu sposobnost percipiranja okoline.

Edukacijska Ćelija FANUC EDU 5

Edukacijska Ćelija FANUC EDU 5 predstavlja korak dalje s kolaborativnim šesteroosnim robotom FANUC CRX 10 iA. S mogućnošću nosivosti do 10 kg i dosega od 1249 mm, ovaj robot pruža svestranost potrebnu za raznolike zadatke u industriji. Kontrolira se pomoću R-30iB Mini Plus kontrolera, pružajući jednostavan, ali snažan pristup programiranju. Osim toga, opremljen je vizualnim sustavom Fanuc IR Vision za dodatnu percepciju i prilagodbu na promjene u okolini.

Naše edukacijske ćelije omogućuju korisnicima da steknu praktično iskustvo u programiranju, upravljanju i održavanju industrijskih robota. S tehničkim karakteristikama koje zadovoljavaju visoke standarde industrije, omogućuju korisnicima da se suoče sa stvarnim izazovima koje predstavlja rad s robotima u industrijskim postavkama. Vision sustavi dodatno proširuju mogućnosti ovih edukacijskih alata, omogućujući pristup naprednim tehnologijama u području računalnog vida.

Ove inovativne obrazovne platforme igraju ključnu ulogu u obuci sljedeće generacije stručnjaka koji će oblikovati budućnost industrijske automatizacije i robotike.

Višenamjenska robotska ćelija

U svrhu istraživanja i razvoja raznih aplikacija u pogledu primjene robotike u industriji oformili smo višenamjensku robotsku ćeliju sačinjenu od Fanuc M20iD25 industrijskog šesteroosnog robota te izmjenjivača alata Schunk što mu omogućuje rad s 10 različitih alata. Takav pristup radu omogućuje da robot na jednom mjestu ima mogućnost brze izmjene alata te multifunkcionalnu primjenu.

AMR G4T4

Autonomni mobilni robot (AMR) vrsta je robota koji ima sposobnost kretanja i obavljanja zadataka bez izravne ljudske kontrole. Ovi roboti opremljeni su različitim senzorima, kamerama, lidarima i drugim tehnologijama koje im omogućuju da percipiraju svoje okruženje, donose odluke i reagiraju na promjene u stvarnom vremenu.

Ključna karakteristika autonomnih mobilnih robota je sposobnost navigacije u dinamičkim okruženjima, često u industrijskim postrojenjima, skladištima, bolnicama ili drugim radnim prostorima. Ovakva vrsta robota koristi različite tehnike i algoritme za planiranje puta kako bi efikasno obavljali svoje zadatke, izbjegavali prepreke i prilagođavali se promjenama u okruženju.

Naš laboratorij pruža jedinstvenu priliku za istraživanje i razvoj u području robotike. Kombinacija edukacijskih, kolaborativnih, višenamjenskih robotskih ćelija te autonomnih mobilnih robota omogućuje raznolike pristupe istraživanju, od edukacije studenata do naprednih istraživačkih projekata.

Radujemo se budućim suradnjama, razmjeni ideja i ostvarivanju zajedničkih ciljeva u području automatizacije i robotike.