Mjerni laboratorij

U našem mjernom laboratoriju, koji se može pohvaliti vrhunskom opremom i naprednim tehnologijama, pružamo širok spektar usluga u području preciznih mjerenja, kontrole kvalitete, analize i povratnog inženjerstva. Naše mogućnosti omogućuju nam da zadovoljimo raznolike potrebe klijenata u raznim industrijama, od automobilske, medicinske do aeronautičke.

FaroArm Quantum E Max

S vrhunskom mjernom rukom sa laserskim skenerom, specijalizirani smo za provođenje preciznih 3D mjerenja i kontrole kvalitete na malim i srednjim komadima. Ovaj uređaj omogućuje kako kontaktne tako i beskontaktne mjerne postupke te je savršen za snimanje složenih geometrija s visokom preciznošću. Njegova sposobnost uhvatiti tisuće točaka mjerenja čini ga idealnim alatom za detaljna ispitivanja u različitim radnim okruženjima.

GOM ATOS 5, sustav za optičko 3D mjerenje

Pruža podatke visoke preciznosti koji su ključni u industrijskim primjenama. Ovaj sustav može generirati izuzetno detaljne i slikovite izvještaje o kontroli kvalitete komada, od jednostavnih mjerenja poput duljina i kutova do kompletnih analiza odstupanja prema GD&T standardima. Sposoban je za skeniranje raznih predmeta, od malih strojnih dijelova do velikih površina poput limova i ploča.

KB 30 S i KB 150 R

Uređaji za ispitivanje tvrdoće, pružaju pouzdane i točne rezultate za Vickers i Rockwell metode ispitivanja tvrdoće. Ovi uređaji ključni su za osiguravanje da materijali zadovoljavaju specifične zahtjeve tvrdoće, što je od vitalnog značaja u mnogim industrijama, uključujući metalurgiju i strojarstvo.

Hitachi XMET 8000 Expert 

Rendgenski analizator, igra ključnu ulogu u brzoj i pouzdanoj identifikaciji legura i kemijskog sastava. Ovaj uređaj neophodan je za osiguravanje kvalitete i usklađenosti materijala, posebno u industrijama gdje su preciznost i pouzdanost kemijskih sastava ključne.

Geomagic DesignX

Softver za povratno inženjerstvo, omogućuje nam pretvaranje podataka 3D skeniranja u precizne CAD modele. Ovaj alat neophodan je za razvoj i inženjering složenih dijelova, omogućavajući da iskoristimo 3D skeniranje za stvaranje detaljnih, prilagodljivih modela.

LK Metrolofy ALTERA S 10/7/6

Koordinatni mjerni uređaj, pruža izuzetnu točnost u mjerenju geometrije fizičkih objekata. Ovaj uređaj ključan je za precizno određivanje dimenzija i oblika različitih komponenti, od vitalne je važnosti za industrije gdje su dimenzionalna preciznost i točnost od najveće važnosti.

Osim navedenih uređaja, naš laboratorij može se pohvaliti i s najnovijim ručnim skenerom, koji donosi dodatne mogućnosti u naš spektar usluga. Ovaj ručni skener omogućuje iznimno brzo i efikasno 3D skeniranje, idealno za projekte koji zahtijevaju mobilnost i fleksibilnost u radu na terenu ili u uskim prostorima. Njegova sposobnost da precizno uhvati složene geometrije i fine detalje čini ga nezamjenjivim alatom u reverzibilnom inženjeringu, kontroli kvalitete i inspekciji gotovih proizvoda, pružajući time dodatnu vrijednost i efikasnost našim klijentima u različitim industrijama.

Sveukupno, laboratorij pruža opsežne mogućnosti za 3D skeniranje, povratno inženjerstvo, kontrolu i analizu dimenzija, ispitivanje tvrdoće materijala i kemijskih sastava. Naša oprema i stručnost omogućuju nam da podržimo širok spektar industrijskih potreba, od razvoja proizvoda do kontrole kvalitete, osiguravajući da su proizvodi i materijali izrađeni s najvećom preciznošću i kvalitetom.

Laboratorij je u mogućnosti ponuditi usluge 3D skeniranja, povratnog inženjeringa, kontrole i analize dimenzija gotovog proizvoda, ispitivanje tvrdoće materijala, ispitivanje kemijskog sastava materijala.

Tehničke specifikacije strojva: 

FaroArm Quantum Max:

Mjerna ruka sa skenerom služi za provođenje točnih 3D mjerenja, kontrole kvalitete na malim i srednjim komadima. Svestran uređaj za jednostavno snimanje preciznih mjerenja u radionici ili na terenu u bilo kojem okruženju. Uređaj posjeduje mogućnost kontaktnog i beskontaktnog skeniranja te je sposoban s lakoćom uhvatiti desetke tisuća točaka.

 • Doseg ruke u krugu promjera od 2,6 m
 • Broj stupnjeva slobode kretanja: 7
 • Laserski linijski skener
 • Širina skeniranja 95 mm

GOM ATOS 5:

Mjerni sustav za optičko trodimenzionalno mjerenje Zeiss (GOM) ATOS 5 ispunjava sve mjeriteljske zahtjeve industrijskih korisnika. Sustav pruža podatke visoke preciznosti. Uz softver Zeiss (GOM) Inspect Pro moguće je napraviti opsežne i slikovite izvještaje kontrole kvalitete komada.

Moguće je izvesti od jednostavnih mjerenja duljina, kuta i sl. do izrade kompletne slike odstupanja mjera prema GD&T metodama. Sustav koristi referentne točke, te je s jednim mjernim područjem u mogućnosti skenirati male komade poput strojnih dijelova, do raznih limova i ploča čija površina prelazi 1 m2 .

 • Mjerno područje 350 mm
 • Broj točaka po skenu: 12 miliona
 • Kamera rezolucije 8Mpix

KB 30 S:

Uređaj za ispitivanje tvrdoće po Vickersu

 • Ručni radni stol s pomacima po X osi 50 mm, po Y osi 50 mm
 • Hod stola po Z osi 170 mm
 • Razine ispitnih sila : HV0.05, HV0.1, HV0.2, HV0.3, HV0.5, HV1, HV2, HV3, HV5, HV10, HV20, HV30

KB 150 R :

Uređaj za ispitivanje tvrdoće po Rockwellu

 • Ručni radni stol s pomacima po X osi 50mm, po Y osi 50 mm
 • Hod stola po Z osi 150 mm
 • Indenteri: dijamantni stožac sa 120 stupnjeva vršnim kutom, zakaljena čelična kuglica promjera 1,5875 mm, zakaljena čelična kuglica promjera 3,175 mm

Hitachi XMET 8000 Expert :

Hitachi X-MET 8000 rendgenski analizator za brzu i pouzdanu identifikaciju legura i kemijskog sastava

 • Veličina mjernog područja 10.7 mm x 9.4 mm
 • Kemijski elementi koji se mogu ispitivati: Ag, Al, Au, As, Bi, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Ge, Hf, Hg, Os, In, Ir, Mg, Mo, Mn, Nb, Ni, P, Pd, Pt, Pb, Re, Ru, Rh, S, Se, Si, Sn, Sb, Ta, Ti, V, W, Y, Zn, Zr

Geomagic DesignX :

Softver za povratno inženjerstvo Geomagic DesignX (reverse engineering) koji je vodeći u industriji za pretvaranje podataka 3D skeniranja (.STL) u CAD modele koji se temelje na značajkama klasičnih 3D CAD softvera. Mogućnost skeniranja komada komplicirane geometrije, te pretvaranje u 3D CAD format po želji. Mogućnost naknadne izmjene geometrije komada ukoliko je potrebno.

LK Metrolofy ALTERA S 10/7/6: 

Koordinatni mjerni uređaj za mjerenje geometrije fizičkih objekata senzorom sonde na diskretnim točkama na površini objekta. ALTERA S multifunkcionalan je uređaj raznih mogućnosti, koristi senzorsku tehnologiju i superiornog je keramičkog dizajna. Uređaj funkcionira tako da prepoznaje referentni položaj sonde u trodimenzionalnom koordinatnom sustavu te svaki pomak po bilo kojoj osi bilježi i uspoređuje ga s onim referentnim i tako daje rezultate za bilo k oju od GD&T opcija (položaj točke, kut, paralelnost itd.)

 • Hod XYZ osi : 2500 x 1000 x 800 mm
 • Volumetrijska točnost 1.8 µm

KSCAN – Magic 3D skener:

 • Ultra-brzo skeniranje s 11 plavih laserskih križeva
 • Točnost: 0.020 mm
 • Područje skeniranja: Do 1440 mm × 860 mm
 • Brzina skeniranja: Do 1,350,000 mjerenja u sekundi
 • Rezolucija: 0.010 mm

KSCAN-Magic serija 3D skenera je napredni uređaj za precizno 3D skeniranje, koji koristi inovativne

tehnologije kako bi zadovoljio širok spektar potreba u industrijskim mjerenjima.